De Europese Unie heeft haar inspanningen opgevoerd om duurzame bedrijfsvoering te stimuleren. Die inspanningen worden gemeten op basis van esg-factoren. Dat staat voor environment, social en governance. Door transparant te zijn over milieu-, maatschappelijke- en bestuurlijke factoren, zijn organisaties onderling beter te vergelijken. De richtlijnen voor de rapportage zijn vastgelegd in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze nieuwe richtlijn legt bedrijven, vanaf 1 januari 2025, strengere rapportageverplichtingen op. Het strategisch aanpakken van duurzame ambities, biedt ook kansen. Wat betekent de CSRD precies voor uw organisatie?
Wat is de CSRD?
De CSRD gaat verder dan de eerdere NFRD, zowel in reikwijdte als in inhoud. Het is een richtlijn die bedrijven in de EU verplicht om uitgebreide informatie te verstrekken over hun impact op het milieu, sociale factoren en bedrijfsvoering. Concreet betekent dit dat een bedrijf jaarlijks, naast het financiële jaarverslag, ook een esg-jaarverslag dient te publiceren. Dit geldt niet alleen voor beursgenoteerde bedrijven, maar ook voor veel mkb-bedrijven die tot nu toe nog nooit bedrijfsresultaten hebben gepubliceerd.
Meer dan 50.000 bedrijven in de EU moeten een duurzaamheidsrapportage opstellen
Belangrijkste veranderingen onder de CSRD
Met de CSRD introduceert de EU standaarden voor duurzaamheidsrapportages (ESRS). Dit helpt bedrijven om hun rapportages op een uniforme manier op te stellen. Door deze standaardisering wordt het eenvoudiger om organisaties met elkaar te vergelijken. Zo kunnen belanghebbenden, zoals klanten en investeerders, zich een goed beeld vormen.
De rapportage omvat enerzijds gegevens over de invloed van duurzaamheid op het bedrijf, de financiële materialiteit. Anderzijds wordt de invloed van de bedrijfsactiviteiten op het milieu en de samenleving opgenomen, de impactmaterialiteit. Dit creëert een breder beeld van de duurzaamheidsprestaties, dan eerdere rapportages. Dit maakt het eenvoudiger voor bedrijven om verantwoording af te leggen over hun volledige impact.
Het goedkeuren van de jaarlijkse CSRD-rapportage dient, net als het financiële jaarverslag, door een geaccrediteerde accountant te worden gedaan. Hiermee wordt de betrouwbaarheid en transparantie van de rapportage geborgd.
De impact op uw organisatie
Bedrijven die voldoen aan twee van de volgende drie criteria, zijn vanaf 1 januari verplicht om uitgebreid te rapporteren over duurzaamheid en maatschappelijke impact.
- een netto-omzet van meer dan €50 miljoen
- een balanstotaal van meer dan €25 miljoen
- of meer dan 250 werknemers
Maar let op. Ook als uw organisatie nog niet onder de verplichting van de CSRD valt, is het goed om rekening te houden met de invloed van de richtlijn binnen uw branche of keten. Bedrijven die wél verplicht zijn om aan de CSRD te voldoen, hebben namelijk ook duurzaamheidsinformatie van leveranciers en partners nodig.
Het kan zijn dat u als partner of leverancier, toch verplicht bent om inzicht te bieden in bijvoorbeeld energieverbruik, uitstoot, arbeidsomstandigheden en bedrijfsvoering. Ook als uw bedrijf niet zelf aan de genoemde criteria voldoet. Leveranciers en dienstverleners binnen een toeleveringsketen worden zo indirect betrokken in het rapportageproces en dienen voorbereid te zijn op vragen vanuit hun CSRD-plichtige partners.
Het kan zijn dat u als partner of leverancier, toch verplicht bent om inzicht te bieden
Duurzaam bedrijfsmodel met CSRD
De CSRD biedt meer inzicht in de duurzaamheid van organisaties. Ook draagt het bij aan strategische besluitvorming. Bedrijven die de CSRD-vereisten serieus nemen, kunnen kosten besparen en de reputatie van het merk verbeteren.
Voor uw energierapportage verzamelt u gegevens. Door een analyse van uw gegevens, krijgt u inzicht in het energieverbruik van uw bedrijf. Op basis van het inzicht is het mogelijk om slim te investeren in gerichte duurzaamheidsmaatregelen. Die maatregelen besparen energie en dus geld. De lagere kosten versterken de financiële gezondheid van uw bedrijf.
Duurzaamheid is steeds belangrijker voor consumenten, investeerders en andere stakeholders. Bedrijven die hun inspanningen voor iedereen inzichtelijk kunnen maken, zijn betrouwbaarder. Door transparant te zijn over uw inspanningen voor duurzaamheid, versterkt u het imago van uw merk.
Waar kunt u beginnen?
Het voldoen aan de CSRD-verplichting kan aanvoelen als een complexe uitdaging. Gelukkig zijn er partners zoals Energy-Check, die u hierbij kunnen helpen. Wij ondersteunen bij de selectie van de datapunten die voor uw organisatie van belang zijn, om de CSRD pragmatisch in te richten. Oftewel: compact en eenvoudig.
Voor de CSRD-rapportage brengen wij de ESG-factoren voor u in kaart. Op het gebied van milieu (E) zijn dat de volgende factoren:
- E1 Klimaatverandering
De uitstoot van broeikasgassen, energieverbruik en strategieën om klimaatrisico’s te beperken. - E2 Verontreiniging
De vervuiling van lucht, water en bodem en het gebruik en de distributie van schadelijke stoffen. - E3 Water & mariene hulpbronnen
Het watergebruik en strategieën om het verbruik en vervuiling terug te dringen. - E4 Biodiversiteit & ecosystemen
De levende organismen, zoals planten, dieren en micro-organismen en de ecosystemen waarin ze leven. - E5 Materiaalgebruik & circulaire economie
De materiaalstromen en het aandeel van hernieuwbare en gerecyclede materialen.
Wij leveren u een volledige, waarin ook de maatschappelijke- (S) en bestuurlijke factoren (G) zijn uitgewerkt. Wij werken samen met ervaren partners om u te ondersteunen bij:
- Maatschappelijke factoren (S): Diversiteit en inclusie, arbeidsomstandigheden en maatschappelijke betrokkenheid.
- Bestuur (G): Transparantie in bedrijfsvoering, ethiek en naleving van regelgeving.
Met onze gecombineerde expertise en tools bieden wij u een totaaloplossing, die voldoet aan de CSRD-eisen. Zo helpen wij uw organisatie aan een duurzamer en toekomstbestendiger bedrijfsprofiel.
Conclusie
Het is essentieel om in actie te komen. Door te investeren in de middelen en kennis die nodig zijn om aan de CSRD te voldoen, bent u goed voorbereid. Uw organisatie is dan beter gepositioneerd om te voldoen aan de steeds hogere eisen. Ook werkt u daadkrachtig aan het verwezenlijken van uw duurzaamheidsambities. Zelfs als uw organisatie niet direct CSRD-plichtig is, loont het om inzicht te krijgen in uw duurzaamheidsprofiel. Met die kennis bent u klaar voor vragen uit de keten en klaar voor een toekomst waar duurzaamheid centraal staat.
Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.