OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) verzorgt op haar 37 scholen en met meer dan 2.000 collega’s voor ongeveer 12.300 leerlingen in 10 gemeentes openbaar onderwijs. Elke OOZ-school in Zwolle en omgeving heeft een eigen visie en aanpak. De diversiteit sluit aan op de net zo diverse maatschappij waarin leerlingen en docenten leven. De gemeenschappelijke deler zit in het strategisch beleidsplan ‘Samen meer kracht’, waarbij duurzaamheid één van de vier centrale thema’s is.
Strategische energiemonitoring
Van kleine bassischool in het buitengebied van Ommen, tot een grote school met bijna 2.000 leerlingen voor voortgezet onderwijs in Zwolle. Iedere school van OOZ is verbonden aan een netwerk dat bruist van energie. Letterlijk én figuurlijk. Maeike Woudstra, directeur bedrijfsvoering bij OOZ, focust zich in haar werk op het strategische beleidsplan ‘Samen meer kracht’ wat in samenwerking met 37 scholen in Zwolle en regio is opgesteld.
Maeike start: “Vanuit onze strategische koers zetten we fors in op duurzaamheid. Om inzicht te hebben in ons verbruik en mogelijke energiereductie, begonnen wij een zoektocht naar een overzichtelijk energiemonitoringsdashboard voor alle OOZ-scholen. Via een collega uit het huisvestingsnetwerk van de gemeente Zwolle kwam ik in contact met Energy-Check. In mijn kennismaking met Niek toonde hij mij al gauw het handzame en praktische dashboard dat zij bieden. Dat was precies wat ik zocht en nodig heb om te weten aan welke knoppen wij kunnen draaien”.
Inzicht zorgt voor lager energieverbruik
Niek van Erk, strategisch verduurzamingsadviseur bij Energy-Check, legt uit: “Afgelopen zomer hebben we voor alle OOZ-scholen het monitoringssysteem ingericht, waardoor energiebesparingen te herleiden zijn. Al gauw ontstond inzicht in hoge pieken. Door het dashboard niet enkel op dag, maar zelfs op uurniveau in te richten kon er gekeken worden waar dit hoge energie- of gasverbruik vandaan kwam”. Een sprekend voorbeeld is het gebruik van ventilatoren in de avond- en nachturen. Door een aantal van de ventilatoren ’s nachts uit te schakelen, werd direct een groot verschil in het verbruik opgemerkt.
“De komende jaren willen we verduurzamen en dus aanzienlijk minder fossiele brandstoffen gebruiken op onze scholen. Het dashboard helpt ons om het verbruik te monitoren en visueel uit te lezen. Het motiveert om met energiebesparing aan de slag te gaan”.
Maeike Woudstra, directeur bedrijfsvoering OOZ
Duidelijke stuurinformatie
Niet alleen Maeike, maar ook alle directeuren en conciërges van de OOZ-scholen hebben inzage in de monitoringstool. “In veel software is het onmogelijk om een gebruiker toegang te geven tot slechts één locatie. Het is iedereen, of niets. Daarnaast toont de meeste software heel feitelijke informatie. De monitoringstool van Energy-Check maakt het juist heel visueel. Het geeft duidelijke stuurinformatie, die je vanuit tabellen of grafieken kunt exporteren naar Excel om er berekeningen op los te laten. Of om locaties of bepaalde tijdsperiodes met elkaar te vergelijken. Het is makkelijk in gebruik en eenvoudig uit te lezen”, legt ze uit.
Samen met Niek maakte Maeike een rondje langs alle directeursoverleggen voor een dashboarddemo. Vervolgens bepaalden de scholen wie binnen een school regievoerder is voor het dashboard. Nu de eerste wintermaanden achter ons liggen, vult het dashboard automatisch het gemeten verbruik voor gas en energie. Door het plaatsen van slimme meters hebben de dashboardbeheerders en OOZ niet alleen inzicht, maar kan er ook gestuurd worden op het verbruik. Zo zijn de afgelopen periode installatiesystemen teruggeschroefd in het aantal draaiuren, werd het verwarmingsprogramma afgestemd op de gebruikersuren van diverse locaties en werden er verwarmingsknoppen op de radiatoren geplaatst die door leerlingen of docenten niet handmatig versteld konden worden.
“Met behulp van het dashboard kunnen we onze energiebesparing blijven fine tunen. We kijken per school waar we winst kunnen behalen en blijven dat doen.”
Maeike Woudstra, directeur bedrijfsvoering OOZ
24% gasbesparing op één school
Door het plaatsen van een warmtepomp behaalde OOZ in 2023 een flinke gasbesparing (24%) op één van haar locaties. Nu er een nieuw jaar van start is gegaan, verwacht Maeike nog meer resultaten en vergelijkingen te kunnen maken. “De afgelopen jaren hebben we veel verduurzaming doorgevoerd op onze locaties. Dit is mede ontstaan vanuit de landelijke energiebesparingsplicht voor grootverbruikers., maar vooral vanuit de drive van scholen en onze supportafdeling om verduurzamingsstappen te zetten. Van Energy-Check ontvangen we ieder kwartaal een rapportage, waar in samenspraak met ons telkens weer nieuwe acties uit voort komen.” Van het anders instellen van installaties of LED verlichting tot het vervangen van een oude koelkast of isolatiemateriaal in een gevel. OOZ blijft verbeteren en ontdekken.
Energiedashboard als lesmateriaal
De resultaten worden overigens niet alleen ingezet als stuurinformatie, maar worden ook gedeeld in de nieuwsbrief van de scholen of met leerlingen. Sterker nog: de afbeeldingen uit het dashboard worden wel eens gebruikt in de lesstof. “Energieprojecten zijn heel leuk om samen met leerlingen op te pakken. Voor hen is het des te leuker om het resultaat ook in cijfers, tabellen of grafieken terug te zien. Met een paar klikken op de knop halen we de informatie uit het dashboard die we nodig hebben. We kunnen het zelf samenstellen en hebben in één oogopslag overzicht. Ik ben dan ook erg tevreden over de monitoringstool. Het is – net als Energy-Check – toegankelijk, down to earth en denkt vanuit co-creatie”, sluit Maeike tevreden af.
Efficiënt en duurzaam energie besparen? Als onafhankelijke energieadviseur ondersteunen wij al twintig jaar bij het tegengaan van energieverspilling, verduurzamen van organisaties en het besparen van energiekosten. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg!