Wet- & regelgeving
Wet- en regelgeving energiemarkt
Hoe weet u nu of uw organisatie voldoet aan de huidige, complexe energiewetgeving? Als uw onafhankelijke energieadviseur helpen wij u graag te voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving in de energiemarkt.
Op deze pagina vindt u een actueel overzicht van alle huidige wetten en regels die van toepassing zijn op (bestaande) utiliteitsgebouwen. In onze overzichtelijke infographic ontdekt u bovendien uw route in de energiemarkt.
Verandert er iets in de regelgeving? Dan ontvangt u als klant van Energy-Check automatisch onze Energy update.
Energielabel utiliteitsgebouwen
Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een pand. Het label is maximaal tien jaar geldig en toont u hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe hoger het label, hoe energiezuiniger en hoger de waarde van een pand. Het is daarbij niet relevant hoe het gebouw en de bijbehorende installaties worden gebruikt. Wij helpen u graag bij de aanvraag, vaststelling en -legging van uw energielabel. Tevens maken wij bij het opstellen van het label inzichtelijk welke mogelijkheden u heeft om energie te besparen en uw huidige energielabel te verbeteren.
Energielabel C verplicht voor kantoren
Vanaf 1 januari 2023 geldt voor alle kantoorpanden in Nederland een verplicht energielabel C of hoger. Energy-Check helpt u graag bij het opstellen van een maatwerk advies om deze gestelde norm te behalen. Blijkt uit ons advies dat uw kantoorpand energielabel D of lager heeft? Dan begeleiden wij u bij iedere stap om minimaal energielabel C te behalen.
Energielabel verbeteren
In 2030 dienen alle kantoorpanden in Nederland te zijn voorzien van energielabel A. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een gebouw met een laag energielabel te transformeren naar een pand met een hoog energielabel. Wij maken graag voor u inzichtelijk welke mogelijkheden er zijn om uw energielabel te verbeteren. Daarbij houden wij rekening met de omvang van de investering, energiekosten, het comfort van het gebouw en de gevolgen van de voorgestelde maatregelen.
Energiebesparingsplicht
Verbruikt uw onderneming of instelling meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan valt uw bedrijf of instelling onder de energiebesparingsplicht. Dit betekent dat u verplicht bent om energiebesparende maatregelen te treffen die een terugverdientijd van maximaal vijf jaar kennen. Ook dient u hierover eens in de vier jaar op grond van de informatieplicht energiebesparing en/of onderzoeksplicht energiebesparing te rapporteren.
Informatieplicht energiebesparing
Als uitgangspunt van de informatieplicht energiebesparing geldt de erkende maatregellijst energiebesparing voor uw bedrijfstak. Deze lijst is inmiddels voor 19 verschillende bedrijfstakken beschikbaar. De RVO toetst op basis van deze lijst en sinds 2019 welke energiebesparende maatregelen u al heeft getroffen. Als uw energiebesparingsexpert kijken wij met u mee en beoordelen we welke maatregelen het meeste effect op uw energiekosten zullen hebben. Ook de opname van de erkende maatregelenlijst en het invoeren van de door u getroffen maatregelen in het E-portaal van de RVO nemen wij graag voor u uit handen.
Onderzoeksplicht energiebesparing
Verbruikt uw bedrijf of instelling 10 miljoen KWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas per jaar? Dan dient u te voldoen aan de onderzoeksplicht energiebesparing door eens in de vier jaar te onderzoeken welke energiebesparende maatregelen u kunt treffen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) toetst sinds 2019 welke energiebesparende maatregelen u heeft getroffen om energie te besparen. Het invullen en aanleveren van alle gegevens omtrent deze wetgeving kan een complexe en tijdrovende klus zijn. Wij nemen deze werkzaamheden graag volledig voor u uit handen.
Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED)
Een EED wordt door de overheid eens in de vier jaar verplicht gesteld als uw:
- Organisatie over meer dan 250 FTE beschikt
- Jaaromzet € 50 miljoen of hoger bedraagt
- Jaarlijkse balanstotaal hoger ligt dan € 43 miljoen
Een EED auditverslag geeft u inzicht in de belangrijkste energiestromen binnen uw onderneming en de daarbij behorende factoren die het energieverbruik beïnvloeden. Een EED heeft als doel bedrijven bewust te maken van hun energieverbruik en de mogelijkheden om te besparen en te verduurzamen in kaart te brengen. Wij combineren de uitkomsten van uw EED graag met een overzicht van het energiebesparingspotentieel en de kosteneffectieve energiebesparingsmaatregelen voor een compleet inzicht in uw situatie.
Vrijstelling voor een EED
Is uw organisatie ISO 50001 of ISO 14001 in combinatie met ISO 14051 gecertificeerd? Of beschikt u over een prestatieladdercertificaat van niveau drie of hoger? Dan kunt u een vrijstelling aanvragen voor de EED. Door de certificatie toont u aan dat uw organisatie haar energieprestaties systematisch wil verbeteren en daarmee ook kosten wil besparen.
Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen of wenst u onze ondersteuning?
Neem gerust contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar!